engleska zastava
hrvatska zastava

Otok Šolta

Otok Šolta: Službeni video Solta video


croatia_maslinica


Šolta je otok u srednjoj Dalmaciji (Južna Hrvatska), nedaleko od Splita, zapadno od Brača, površine 51,9 km2. Najviši vrh na otoku nalazi se na nadmorskoj visini od 237 m, kod Gornjeg sela. Uz otok Šoltu, kod uvale Maslinica, nalazi se još sedam otočića. Glavno mjesto na otoku su Grohote. Za istaknuti je bogatstvo flore i posebno faune (preko 100 vrsta ptica, divlje svinje, zečevi, itd.). Otok je naseljen od prapovijesti, a prvi put ga spominje Pseudoskilaks u 4. st. p.n.e. pod imenom Olyntha. Simbol otoka je "čuvita" (ćuk). Sukladno simbolu, i stanovnike Šolte, Šoltane, zovu čuvitari. To je nekad bio pomalo pogrdan naziv, danas čak poprima pozitivna obilježja, štoviše razne formalne i neformalne skupine sa Šolte i u svezi sa Šoltom uzimaju čuvitu u naziv.

Zbog izoliranosti i nebrige nadležnih vlasti za ovaj otok, nastala je i kletva "Dabogda te Šolta dopala!". Mrduja je otočić zapadno od Brača, i istočno od Šolte; nalazi se kilometar zapadno od uvale u kojoj se nalazi mjesto Milna. Mjesni je naziv Marduja. Oko nje se odvija poznata Mrdujska regata jedriličara. Za nju je vezana i šaljiva legenda o svađi Bračana i Šoltana: Bračani i Šoltani su se svađali čija je Mrduja, pa su je i jedni i drugi vezali konopom i potezali na svoju stranu.


U 4. stoljeću je car Dioklecijan koji je živio nedaleko u svojoj palači (današnjoj jezgri Splita) koristio najmanju uvalu u Nečujmu kao svoj ribnjak. Zato mu je ime i danas Piškera, a ruševine su još uvijek tu, na dnu mora.

Apartmani Ćale - Maslinica   Apartmani Ćale - Maslinica

Otok Šolta prepun je makadamskih staza. Brdski bicikli najbolji su izbor za ove terene. Naravno, bicikl možete voziti i na lokalnim asfaltiranim cestama na kojima promet nije gust. Bicikle je moguće unajmiti u Maslinici.Mapa otoka Šolte

Kliknuti za povećanje

Apartmani Ćale - Maslinica

 

Top